Aquest Abril Poètic 2011, i amb motiu de l'intercanvi cultural i turístic entre la nostra biblioteca i la de Dingwall (Highlands, Escòcia), tenim un poeta convidat:


El poeta escocès Robert Burns
Trobareu alguns dels seus poemes al vestíbul de la Biblioteca, presidint l'exposició de poetes locals "Abril Poètic".


Robert Burns
(1759-1796) és el poeta en llengua escocesa més conegut. Va néixer a Alloway, Ayrshire (Escòcia), memebre d'una família de grnagers humils. De ben jove ja va començar a fer poesia, i el 1786 començava a publicar les seves obres, amb un cert èxit, tot i que el 1789 va haver d'agafar una feina com a funcionari del servei de duanes, ja que com a escriptor no s'hi guanyava la vida.

El seu poema Auld Lang Syne es canta tradicionalment per cap d'any en molts països de cultura anglosaxona, o com a comiat. L'hora dels adéus és una popular versió catalana d'aquest poema.
Va morir als 37 anys, i de tot Escòcia es van recaptar diners per mantenir a la seva dona i els seus fills.
La seva poesia tracta sobretot temes quotidians o de cultura popular, fet que va ajudar a la seva popularització per la seva proximitat a les classes populars. En els seus poemes, doncs, parla sobre el patriotisme escocès, l'anticlericalisme, les desigualtats de classe, de rols i de gènere, la pobresa, etc.
Avui dia la seva poesia continua vigent a Escòcia. De fet, cada any, en tot el país, el 25 de gener es celebra l'aniversari del seu naixement, celebració que anomenen Burns Supper ("Sopar de Burns") i que es basa en els haggins (una espècie d'embotit escocès) i en la lectura dels seus poemes.
www.robertburns.org

Cap comentari: