ACTE DE LLIURAMENT DEL 10è PREMI LITERARI SOLSTICI 2012

Aquest dissabte 16 de juny a les 12 del migdia
el Premi Literari Solstici va fer 10 anys.
Es va celebrar l'acte de lliurament de premis
d'aquesta desena edició.

L'acte va comptar amb la presència del Sr. Lluís Verdaguer, alcalde de Taradell, la Sra. Lluïsa Sañé, regidora de cultura, el Sr. Víctor Pallàs en representació d'Òmnium Cultural, el Sr. Lluís Rovira en representació del jurat del Solstici i el Sr. Jesús Ramos, membre del jurat i autor de la imatge del premi literari i del record amb el que s'obsequia als guanyadors.
El periodista taradellenc David de Dios va presentar l'acte, que va anar acompanyat musicalment per Pau Albert (flauta travessera) i Oriol Codina (clarinet). 

Aquest premi està organitzat per la Biblioteca Antoni Pladevall i Font i per un grup de persones vinculades a la vida cultural de Taradell i que actuen també com a membres del jurat: Carme Bayot, Rosa Codina, Antoni Pladevall i Arumí, Jesús Ramos i Lluís Rovira, tots ells escriptors.

Enguany és l'edició amb més treballs presentats, ja que han optat al premi 164 treballs repartits en dues modalitats, prosa i poesia, i en tres categories diferents:
  • Categoria A (fins a 12 anys): 36 treballs presentats
  • Categoria B (de 13 a 18 anys): 15 treballs presentats
  • Categoria C (a partir de 19 anys): 113 treballs presentats
Els treballs provenen d'arreu de Catalunya, sobretot de les províncies de Barcelona, Tarragona i Girona, d'altres han arribat de la Comunitat Valenciana i fins i tot de les Illes Balears.
Veredicte del jurat del Desè Premi Literari Solstici.

A Taradell, a les 8 del vespre del dilluns, dia 11 de juny de 2012 a la sala LLuïsos del Centre Cultural Costa i Font , reunit el jurat, format per la Rosa Codina i Costa, la Carme Bayot i Puig, l'Antoni Pladevall i Arumí, en Jesús Ramos i Santiago i en Lluís Rovira i Masnou que actua, a més, com a secretari, fa constar que, després d'una llarga deliberació, ha acordat concedir els premis a les tres categories A, B i C, tant en poesia com en prosa. El veredicte ha estat el següent:

Categoria A, fins a 12 anys
Poesia: Dels 28 treballs presentats, el guanyador és el poema número 26, amb el títol Diari del mariner trist , presentat amb el pseudònim Trivul i que correspon a Albert Bigas Codina , de Taradell . El jurat en destaca una gran capacitat de reflexió sobre els fets quotidians amb una barreja de llenguatge infantil al costat d'expressions més madures

Prosa: Dels 8 treballs presentats, el jurat ha decidit que el guanyador era el conte número 8 amb el títol Les aventures de la Laura i la Berta , sota el pseudònim Illes Medes i que correspon a Núria Coderch de Muller, d' El Brull . El jurat en destaca la imaginació al servei d'un relat d'aventures, amb unes pinzellades de murrieria que pretenen espavilar una de les protagonistes de la història.


Categoria B, fins a 18 anys
Poesia: Es van presentar 3 treballs i el jurat es va decidir, deliberació, pel número 2, amb el títol Tres quarts de silenci i amb el pseudònim Frida K. i que correspon a Laura Solé Aymamí , de Barcelona. Per la unitat conceptual i el domini dels quatre poemes que conformen el recull.

Prosa: Es van presentar 12 treballs. El jurat ha decidit que el vencedor és el número 9 amb el títol Vitralls de Ciutat vella , amb el pseudònim Lili Marleen i que correspon a Míriam Ruiz-Ruano Rísquez , de Vic . Composició molt original que evoca ,a manera d'homenatge, l'assassinat del poeta Salvador Iborra, la tardor passada a Ciutat Vella.


Categoria C, a partir de 18 anys
Poesia: Dels 51 treballs presentats, el jurat ha premiat el poemari Pa de somnis, que té el número 30, presentat amb el pseudònim Font de Neu i que correspon a Josep Pejó i Vernis , de Torrejón del Rey, Guadalajara.
Necessitat permanent del somni, expressada amb metàfores i ritme continu.

Prosa: Dels 62 treballs presentats, després de la corresponent exposició d'arguments, el jurat va decidir premiar el número 32 amb el títol El triomf de la cuina tecnoemocional, que correspon a Jordi Portals Casanovas , de Barcelona. Divertida crítica de l'esnobisme sobre l'alta gastromonia utilitzada com a instrument de seducció.

Alguns dels guanyadors en el moment de recollir el premi:
Els guanyadors de les diferents categories d'aquesta 10a edició del Premi Literari Solstici 2012

La primera edició del Premi es va fer el 2003, just quan la Biblioteca es va instal·lar a l'edifici de Can Costa i Font.

El premi és possible gràcies a la col.laboració de l'Ajuntament de Taradell, d'Omnium cultural, i de diferents iniciatives privades : Acertis, El Prat verd, Auto Pla Vic i la Pizzeria NonnaJovita.

Lluís Rovira va explicar la trajectòria del Premi i Jesús Ramos va explicar el motiu de la imatge del premi i va tenir unes paraules de record per Xevi Sañé, col·laborador habitual del premi que va morir fa unes setmanes.