La celebració del Dia de la Poesia enceta l'Abril poètic

Divendres dia 21 de març a les 8 del vespre es commemora el Dia Mundial de la PoesiaLa Biblioteca s'afegeix a  a la proposta de la Institució de les Lletres Catalanes:


"La Unesco va declarar el dia 21 de març, Dia Mundial de la Poesia, per celebrar-ho, la ILC -amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades-, celebra una gran festa de la paraula i les lletres i fomenta tot un seguit d’iniciatives, presencials i/o a través de la xarxa, arreu dels territoris de parla catalana. Es fa la tria d'un autor/a a qui se li encarrega un poema que és traduït a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia en un joc de tornaveu poètic de gran extensió territorial (amb celebració d'Alacant a L'Alguer, i de la Franja a Puigcerdà)."

El poema commemoratiu d'aquest 2014 és de la poetessa Montserrat Abelló  "Tan sols la paraula nua"


Tan sols la paraula nua
la teva, mai la d’un altre
la que reflecteix una vida
dins d’una solitud
curulla de promeses,
on tot és possible.
 
S’esvaneixen els dubtes
la foscor claror es torna
i els sols variants i múltiples
cauen damunt cada mot,
el cobreixen i donen força.
 
Enllà d’aquest ser-hi
tan precís que
s’allarga en el contingut
de cada paraula clara.
 
Com ho és la poesia.


El divendres 21 de març, doncs, es va llegir aquest poema en una desena de llengües diferents a càrrec d'alguns usuaris de la biblioteca: anglès, àrab, búlgar, castellà, francès, italià, rus...
La Joanna Whitfield, directora de la Biblioteca d'Azambuja (Portugal), amb els que vam fer l'intercanvi cultural l'any passat, ens va recitar el poema en portuguès.
I en euskera el va recitar, a través d'un vídeo, Iñaki Gabarain, el director del Centre Cultural Ernest LLuch d'Amara a Donostia (País Basc), amb el qual la Biblioteca de Taradell comparteix aquest 2014 el projecte "De Biblioteca a biblioteca, de país a país".La lectura dels poemes va anar acompanyada de la música d'acordió a càrrec d'en Marc del Pino, professor de l'Escola de Música de Taradell.

Amb aquesta  lectura poètica es dóna per inaugurada l'Exposició de Poemes d'Autors Locals.

Un any més el poetes de Taradell tenen l'oportunitat d'exposar els seus poemes a la biblioteca des del dia 21 de març, Dia Mundial de la Poesia, fins al 30 d'abril.
Enguany  participen a l'exposició 17 poetes locals : Lídia Arimany, Carme Bayot, Joan Bellpuig, Rosa Codina, Lola Hosta, Frederic Jané, Pilar Jiménez, Lluís Mauri i Sellés, Noèlia Pérez Barquilla, Glòria Pons, Jesús M. Ramos, Magí Reig, Mercè Romeu, Rita Sañé, Maria Sellés, Maria Rosa Serra, Mercè Voltas.

Aquesta exposició forma part de "l'Abril Poètic", el conjunt d'actes que organitza la biblioteca durant tot el mes d'abril i que tenen la poesia com a protagonista. El dia 4 d'abril, els alumnes de 5è i 6è de les escoles de Taradell ens oferiran a la sala gran de Can Costa i Font l'Espectacle Poètic que fa de cloenda als tallers i que aquest any es dedica a l'escola,  i el dijous 24 d'abril el Club de lectura, conduit per Ramon Sellarès es dedicarà al poeta Joan Vinyoli.


Alguns moments del recital del Dia Mundial de la Poesia

L'Ariadna Prat ens va llegir el poema en anglès

 En Mohamed Ettaybi ens el va llegir en àrab

 La Bea Fernández en castellà

 La Pilar Jiménez ens va llegir el poema en francès

 La Carme Bayot en italià

 Stanislava Ivanova ens va llegir el poema en búlgar

 I la Tatiana Zolotoukhina en rus


MOLTES GRÀCIES I FELIÇ DIA DE LA POESIA A TOTHOM!!!