GRUP RECERCA LOCAL


Amb el projecte Fent Memòria: records i vivències de la vida quotidiana a Taradell el Grup de Recerca Local es proposa donar a conèixer com era la vida quotidiana al nostre poble al darrer segle a partir del testimoni dels seus protagonistes. 
Els records i vivències dels taradellencs que han estat testimoni d’un segle de canvis a tots nivells són un patrimoni únic i extraordinari que cal preservar. Si aquesta memòria oral  no es recull d’alguna manera, quedarà reduïda a l’àmbit familiar i es pot perdre definitivament.


El Grup de Recerca Local de Taradell neix el 2009 de l’iniciativa de quatre entitats que col.laboren habitualment entre elles: Biblioteca Antoni Pladevall i Font, Arxiu Fotogràfic, Tonis de Taradell, Fundació Habitatges Vilademany i també de la voluntat  d’un grup de persones vinculades a la vida cultural  i associativa de la població interessades en la historia local i en la preservació de la memòria oral. 
EL Grup de Recerca Local de Taradell es dirigeix i coordina des de la Biblioteca Antoni Pladevall i Fontl i els seus membres són actualmente unes 12 persones voluntàries de diferent formació i amb diferent dedicació.

L’objectiu del Grup de Recerca Local és  recollir informació  sobre la vida quotidiana a Taradell en el darrer segle, preservar aquesta informació creant un arxiu de la memòria oral ,  tractar-la  documentalment  i finalment   fer que la informació recollida  sigui  accesible a tothom.

El Grup de Recerca Local realitza entrevistes a les persones més grans de Taradell, que són els veritables protagonistes d’aquest període històric, amb la finalitat de recollir el seu testimoni vivencial en diferents àmbits: el treball, l’escola, el lleure, la família...
Aquestes entrevistes, les històries de vida, filmades i gravades, són el punt de partida del projecte Fent Memòria, juntament amb entrevistes temàtiques,que aprofundeixen més un tema concret, i les entrevistes col.lectives o de grup. 

Cada entrevista implica un treball previ de preparació, i una metodologia a seguir que inclou un seguit de documentació: fitxa de l’entrevista que inclou un resum, descriptors geogràfics, biogràfics i temàtics,  minutatge  i  la fitxa de l’entrevistat amb les seves dades personals i la cessió dels drets d’imatge, un protocol a seguir per a la preservació de la informació recollida : identificació dels materials, còpies seguretat, masters, accessibilitat...
El Grup de Recerca Local de Taradell, es proposa recollir  tot aquest patrimoni i fer-lo accessible a tothom a través d’un espai web que actualment està en fase de proves: www.fentmemoria.cat.

1 comentari:

Rosa Papell ha dit...

Tots els taradellencs i taradellenques ens sentim realment feliços al veure la vostra tasca i els magnifics resultats que obteniu i obtenim per al bé comú de tot el poble. Any rere any ens mostreu documents gràfics d'un valor incalculable i ens emocioneu amb els testimonis recollits. Un milió de gràcies, sou un gran exemple de treball cooperatiu. Gent com vosaltres em fa dir: quin orgull ser de Taradell !